Klaar om een eigen verhalend ontwerp te maken?
Laat je inspireren door de ideeën voor verhalende ontwerpen
die we over hebben gehouden na eigen brainstorm-sessies
en uit de ontwerpcursussen voor leraren.

Zwembad de Watertoren
Zwembad “De Watertoren” wordt met sluiting bedreigd. De verbouwing is te duur uitgevallen, maar was met het oog op de veiligheid noodzakelijk. Er is een plan om het zwembad te redden.

De vuurspuwende aarde
Wat is een vulkaan, hoe ziet hij eruit, hoe ontstaat hij en wat doet een vulkaan?

Lotje de Heks
Lotje de heks is jarig en ze wil graag een feestje geven. Ze nodigt alle grote heksen uit, maar zij zeggen haar dat zij geen tijd hebben. Dat maakt Lotje heel verdrietig en zij besluit te verhuizen om ergens anders haar geluk te beproeven.

De feestwinkel van Joris de Clown
Joris is een clown. Maar toen hij te oud werd om op te treden, is hij een winkeltje in feestartikelen begonnen. Dat ging heel goed, tot er een paar dagen geleden werd ingebroken.

Het Kasteel
Olaf, een jongen van 12 jaar, komt door een tijdmachine in de Middeleeuwen terecht. Hij landt vlakbij een middeleeuws kasteel. Tijdens zijn verblijf wordt het kasteel belegerd en wordt de belegering afgeslagen. Dat laatste feit wordt gevierd met een groot middeleeuws feest.

Olympische Winterspelen in …..
Er komt een brief van het Olympische Comité met het verzoek de Olympische winterspelen te organiseren. De kinderen bedenken of dat mogelijk is en wat daarvoor nodig is.

Heksje Hettie
Heksje Hettie is verdwaald. Ze is in een storm van haar bezem gewaaid. Al haar spullen en kleren zijn weggewaaid. Ze is erg verdrietig.

De spellingkrant
De kinderen gaan samen een taalkrant oprichten. Deze krant bevat artikelen over algemene onderwerpen en artikelen over taal.

Naar de camping
Een gezin heeft als prijs een campingvakantie gewonnen. Nu moet er natuurlijk gezocht worden naar de leukste camping.

Het Architectenbureau
Er wordt een oude wijk in de stad afgebroken. Wij krijgen de opdracht van de gemeente om een nieuwe wijk op deze plek te herbouwen.

Logeren
Daan mag logeren bij zijn opa en oma. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Irian, het “rappende” Tamil-jongetje
Irian uit Sri Lanka woont nu een paar jaar in Nederland en gaat hier ook naar een basisschool. Het lijkt hem een leuk idee om een “melting” Nederrap te maken waarin de verschillende culturen van mensen in Nederland tot uitdrukking komen.

Op reis
Er wordt een vakantiereis georganiseerd voor een groep van 20 kinderen van 10 tot 12 jaar.

Oma gaat digitaal
Wat zou er gebeuren als je Oma gefascineerd raakt door de computer? Misschien wordt ze wel World Wide Wild!

Lovesoap
Een soap over liefde en relaties voor pubers. Elke les een nieuwe aflevering met nieuwe problemen!

De koekjesfabriek
De kinderen beginnen een koekjesfabriek en vieren hun honderdjarig jubileum. Dat leidt tot historisch onderzoek en een prachtig gedenkboek.

Berenbruiloft
De oom van de logeerbeer Joep wil trouwen. Hij heet Bram en is verliefd op Moeps. Ze hebben elkaar in de keuken van Paleis Honingpot ontmoet.

Bouwen
Drie aannemers willen een straat bouwen in de stijl van de architect Hundertwasser. Maar Hundertwasser is al drie jaar dood . Wie kan het voor ze ontwerpen?

Ethiopië
Leerlingen worden bewoners van een dorp in Ethiopië. Hoe leven ze daar, en hoe reageren ze op het plan van een ontwikkelingsorganisatie om de watervoorziening te verbeteren?

De milieuclub
De klas richt een milieuclub op en voert een heuse actie uit.

Het reisbureau
Wie een reisbureau begint heeft heel wat problemen op te lossen.

De Vreemdeling
Een mysterieus buitenaards wezen, wiens eigen planeet totaal verwoest is, zoekt een goede plek om te gaan wonen. Misschien op Aarde? Vlak bij de school? Echt? meer weten?

De ontdekkingsreiziger
In het voetspoor van Columbus ontdekken de leerlingen Amerika. Of ze volgen een andere ontdekkingsreiziger naar onbekende gebieden…

De roadshow
Een popgroep wint een wedstrijd en krijgt als prijs een wereldtournee. Geld, glamour en kortstondige roem liggen op hen te wachten…

Joyzeiler
Bas vlucht van huis, ontdekt verschillende manieren van leven en keert een stuk volwassener terug.

De tijdmachine
Als je in een tijdmachine stapt kun je voor rare verrassingen komen te staan. In elk geval leer je veel over een andere tijd.

De erfenis
De familie krijgt een grote erfenis, of wint een enorme prijs in de loterij. Hun leven verandert drastisch!

Ecosphere
Een dichtgesmolten glazen globe, een gesloten ecosysteem waarmee je zelfs in de ruimte zou moeten kunnen overleven. Wat zit er in de bol en hoe zou het zijn om daarin te leven?

Het tv-station
Stel je voor: je leerlingen beginnen een eigen tv-station. Daar valt een hoop aan te leren!

Het dorp
De leerlingen construeren hun eigen dorp of stad, maar dan zestig jaar geleden. Ze gaan op pad om bij oude mensen de verhalen te verzamelen die hen een goed beeld van die tijd geven.

Naturodam
Madurodam is natuurlijk best leuk. Maar bij de eigen school zou je beter Naturodam kunnen maken. Alle milieutypen van Nederland krijgen in Naturodam een plaats.

Met een rugzak een maand op reis
Robin heeft een maand vakantie en is nog nooit naar het buitenland geweest. Hij wil zoveel mogelijk landen bezoeken. meer weten?

Meneer Ben als Rode Ridder
Meneer Ben wordt uitgenodigd voor een gekostumeerd bal. In een klein winkeltje stapt hij door de ‘Probeer-deur’ en belandt in de riddertijd. Daar helpt hij een draak zijn probleem met de koning op te lossen.

Mannetje Bouw
Mannetje Bouw heeft een prachtig droomhuis gebouwd. Het ziet er van buiten al heel bijzonder uit. Op een dag staat dat huis te koop.

De Romeinen
Roeland is een Gallier, een stoere jongen van 8 jaar oud. Hij houdt van buitenspelen, werken op het land. Hij woont in een dorpje in Nederland op het platteland.

Het Weer
Je hebt goed weer en slecht weer. Voor de één is natte regen een zegen, voor de ander is het alleen maar vervelend. Iedereen vindt wel iets van het weer. Sommige mensen zijn zelfs weergevoelig. Wat doe je aan bij koud en warm weer? Allemaal zaken die samenhangen met de onvoorspelbaarheid van het weer.

De dierentuin
Een dierentuin bezoeken is leuk, een dierentuin beginnen nog veel leuker. Zeker als het de meest natuurlijke en milieuvriendelijke dierentuin van Nederland moet worden!

Het sportcentrum
Midden in de wijk komt een nieuw sportcentrum. Elke buurtbewoner vindt er iets van zijn gading…

Het radiostation
Wat zou je uitzenden als je zelf een radiostation kon beginnen? Van documentaires tot hoorspelen, de leerlingen maken het.

De speelgoedwinkel
‘s nachts komt al het oude speelgoed tot leven…

Een onzekere toekomst
Annabel en Wim zijn gek op elkaar. Eigenlijk vormen ze het ideale stel. Totdat… Wim wil emigreren, omdat hij als boerenzoon hier geen toekomst ziet. Terwijl Annabel beslist in Nederland wil blijven. Of: totdat Annabel iemand anders ontmoet. Of: totdat Wim met een borrel op een motorongeluk krijgt. Of: …

Op Kamers
Joost en Karlijn ontmoeten elkaar in Zwolle, waar ze allebei sinds een week op kamers wonen. Redden ze het in hun nieuwe leven, en wat betekenen ze voor elkaar?

De kist van oom Arthur
Op zolder vindt Loes een vergeten kist. Hij zit vol met … reisverhalen? Manuscripten? Vreemde voorwerpen? Vergeten foto’s?

Quasiland
De planeet Aarde wordt onbewoonbaar. Een kleine groep aardbewoners vertrekt naar een nieuwe planeet. Om te ontdekken dat zij daar als plane-taire asielzoekers niet erg gastvrij worden ontvangen.

De reis van de garnaal
Garnalen maken na hun dood heel wat mee. Na de vangst in de Waddenzee met een vrachtauto naar Marokko om te worden gepeld, en dan weer terug naar een snackbar in Delfzijl. De reis van de garnaal is nog niets vergeleken bij de reizen die andere voedingsmiddelen maken. Enkele van deze reizen worden nauwkeurig in beeld gebracht.

Back to the future
Onder het puin van een afgebroken flat wordt over 1000 jaar een buis gevonden, afkomstig uit onze tijd. Wat zit erin, en hoe ziet de wereld er over 1000 jaar uit? En zullen we echt zo’n buis begraven?

Het Oudheidkundig Museum
De kinderen maken een museum van oude voorwerpen van henzelf of uit de omgeving, zoals gebruiksartikelen uit grootmoedertijd, oude foto’s of krantenartikelen, gereedschappen van opa, antiek, oude munten, etc.

De Olympische Spelen
Rick is schaatser en doet mee aan de Olympische Spelen. Zijn broertje Ramon vertelt erover op school. Zal Rick een medaille winnen?

Het verhaal van Agnes
Er komt een postpakket op school. Het is een pakje van tante Agnes, die haar huis aan het opruimen is.

Luchtkastelen
De wereld boven ons heeft veel schilders geïnspireerd. De schilderijen van Willem den Ouden zijn de aanleiding voor een zoektocht naar luchtkastelen, die leidt tot poëtische vondsten.

De mooiste vis van de zee
Regenboog is de mooiste vis van de zee. Zijn schubben zijn bezaaid met zilveren glitters. Regenboog is niet alleen mooi maar ook ijdel en trots. Daarom heeft hij geen vriendjes. Na de wijze raad van octopus die hem zegt zijn glitterschubben weg te geven, wordt Regenboog echt gelukkig.

Het leven van Mehmet
Mehmet is een jongen van ongeveer 11 jaar en woont samen met zijn broertjes en zusjes in een krottenwijk. Hij heeft geen vader en moeder meer en moet dus voor zijn familie zorgen.

Het mysterie van de Waratah
De raadselachtige reis van het stoomschip dat nooit aankwam.